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 Frequently Asked Questions  
Regarding Paid Administrative Leave for the COVID-19 Vaccine 

 
I. ELIGIBILITY FOR PAID ABSENCE 

 
1. Q. Is the use of administrative leave retroactive for employees who have already received the 

vaccine?   
A. No.  The use of this new administrative leave for the purpose of receiving a COVID-19 vaccine 
became available on March 31, 2021. 

 
2. Q. Are hourly employees eligible to receive administrative leave for the purpose of receiving a 

COVID-19 vaccine or recovering from negative side effects from said vaccine?  
A. Yes.  All non-temporary employees are eligible including part-time and hourly employees. 
Temporary employees, whether salaried or hourly, are not eligible.  

 
3. Q. What activities are eligible for the use of administrative leave in this circumstance?  

A.  Employees may request up to eight (8) total hours for time spent traveling to and receiving a 
COVID-19 vaccine, regardless of the number of required doses.  Employees may request up to sixteen 
(16) additional hours for time spent recovering from negative side effects from receipt of a COVID-19 
vaccine.  Only the amount necessary for these activities should be approved.  

 
4. Q.  Do agencies have discretion to deny a request for leave to receive a vaccine if there is a business 

necessity for the employee’s ability to work during the requested time?  
A. Yes.  Agencies retain normal discretion for approving and denying requests for time off; provided, 
however, that agencies make every effort to accommodate employee requests for absences to receive 
COVID-19 vaccines.  Agencies should weigh business needs against the timeliness of requests for these 
absences and the public health benefits of employees becoming vaccinated against COVID-19.  

 
5. Q. In what circumstances are employees eligible to receive administrative leave for recovery from 

negative side effects?  
A.  Employees are only eligible to receive administrative leave if the negative side effects prevent the 
employee from performing his or her duties.  For example, a teleworking employee with milder side 
effects that do not prevent him or her from performing his or her duties is expected to continue to 
telework and should not receive administrative leave for recovery. 

 
II. TIMEKEEPING INFORMATION 

 
6. Q. How should these paid absences be recorded in Time Keeping Systems? 

A.  Agencies utilizing PeopleSoft/TeamWorks should use the new Time Reporting Codes “ADMCV – 
Admin COVIDVax” for salaried employees and “ADHCV – Admin COVIDVax” for hourly employees. 
These TRCs became available on March 31, 2021.  
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Agencies utilizing other time keeping systems should identify a manner in which to track the amount of 
leave provided to employees for this purpose. 

 
7. Q.  Do paid absences for receiving the COVID-19 vaccine or to recover from side effects contribute to 

the calculation of hours worked for the purposes of overtime for non-exempt employees?  
A. No.  Only time actually worked is included in the calculation for overtime.  

 
III. DOCUMENTATION 

 
8. Q. May an agency require documentation for an employee’s requested absence to receive a COVID-

19 vaccination?   
A. Yes.  An agency may require an employee to provide proof of his or her vaccination appointment 
and/or shot.  If the agency retains a copy of the employee’s vaccination card, it should be treated as 
confidential and should be kept separate from the rest of his or her personnel file with other medical 
records pursuant to SPB Rule 478-1-.09(4)(a), Records.  

 
9. Q. May an agency require documentation for an employee’s requested absence to recover from 

negative side effects from a COVID-19 vaccine?   
A. Yes.  An agency may require an employee to provide documentation of negative side effects of a 
COVID-19 vaccine from a medical provider if time off for this purpose is requested. If the agency 
retains such documentation it should be treated as confidential and should be kept separate from the 
rest of his or her personnel file with other medical records pursuant to SPB Rule 478-1-.09(4)(a), 
Records.  
 
Agencies should be cautious to only request sufficient information to confirm that the employee 
sought medical advice or treatment for negative side effects for the period of time the employee is 
expected to be incapacitated or regarding any job-related restrictions and refrain from asking 
questions that would elicit any disability-related information or information regarding an employee’s 
medical condition. 

 
IV. EMPLOYEE RELATIONS 

 
10. Q.  To what extent can we share information about an employee’s absence to receive a vaccination 

or recovery from negative side effects?  
A.  It is important to protect the employee’s privacy to the greatest extent possible; therefore, the 
reason for his or her absence should not be disclosed without the employee’s express consent.  
 

 


